Nul-op-de-meter in één dag!

Nul op de Meter-woningen in Nieuw Buinen

In Nieuw Buinen leverden woningcorporatie Lefier en bouwer VolkerWessels drie nul-op-de-meter pilotwoningen op in het kader van de deal de Stroomversnelling. Na de lessen uit de eerste en met name de tweede woning, werd al na twee maanden een verbeterde versie opgeleverd. In één dag! De pilotwoningen dienen als testwoningen voor nog eens 119 jaren ´70 rijtjeswoningen in Nieuw Buinen.

De testwoningen
De meeste renovaties in het verleden gingen standaard naar energielabel B. Een nul-op-de-meter woning is een flinke stap verder en daarom is het pilot-project in Nieuw Buinen dé manier om de technische voorwaarden te testen. Voor de eerste pilotwoning is een woning uitgekozen die gesloopt zou worden. Op die manier kon men direct beginnen.

Facts & Figures

  • Het Slimme Portaal; alle installatie onderdelen voor o.a. WTW en warmte opslag (boiler) bevinden zich in de gevel- c.q. dak elementen. Hierdoor is onderhoud mogelijk zonder bewonersongemak en bij eventuele reparaties hoeft de bewoner niet thuis te zijn. Het portaal is circulair en eenvoudig op te hangen. Daarnaast is het mogelijk om de volledige installatiekast eenvoudig om te wisselen bij bijvoorbeeld een revisie. De bekleding aan de buitenzijde van het Slimme Portaal kan in de toekomst in stijl van de woning en naar smaak van de bewoner aangepast worden.
  • In de doorontwikkeling van  het Slimme Portaal zal de focus liggen op een kleiner formaat welke in de gevel past.
  • Verwarming en warmtapwater wordt door een warmtepomp gekoppeld aan verdamperpanelen opgewekt. Dit is voor Nederland een redelijk uniek concept.
  • Ventilatie door gebalanceerd WTW-systeem
  • PV panelen

Bouwer & Corporatie

  • VolkerWessels
  • Lefier

Contact & Media

VolkerWessels: Werner Schultink, wschultink@archiment.nl
Lefier: Janne Speelman j.speelman@lefier.nl

Bekijk hier de foto’s van Nieuw Buinen.

Duur

In Nieuw Buinen zijn 5 woonblokken – in totaal 30 woningen – naar nul-op-de-meter gegaan. Bij een positieve evaluatie worden er nog 89 woningen gerenoveerd volgens het principe van de Stroomversnelling. De renovatie van deze in totaal 119 woningen is onderdeel van een grote herstructurering waarbij ook 80 woningen worden gesloopt en 22 woningen worden teruggebouwd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *