Levensloopbestendige NOM-woningen in Herveld

Levensloopbestendige NOM woningen in Herveld

Woonstichting Valburg en aanbieder De Vree & Sliepen hebben samen vier levensbestendige nul-op-de-meterwoningen gerealiseerd in Herveld, Gelderland. De vier seniorenwoningen zijn in 16 weken tijd gebouwd. Samen met een zorginstelling is eerst gekeken wat de beste indeling voor de woningen is. Hierbij is bijvoorbeeld rekening gehouden met maximale bewegingsruimte voor mensen die slecht ter been zijn. De gang is daarom breder dan strikt noodzakelijk voor hij rolstoeltoegankelijk nodig is. Tevens is advies ingewonnen bij een klankbordgroep met ouderen.

Rob Swartjes, projectmanager vastgoed & strategie bij Woonstichting Valburg en Wim van Vreeswijk, projectbegeleider bij De Vree & Sliepen, geven beide aan dat de samenwerking prettig is verlopen. Het vertrouwen was groot en beide partijen zijn trots op het resultaat!

Voor het behalen van het NOM Keur moeten de woningen voldoen aan een aantal eisen. Hiervoor wordt een aantal testen uitgevoerd. Zo is bijvoorbeeld een blowerdoortest gedaan voor de luchtdichtheid. Hierbij kwamen zij uit op 0,16, wat een bijzonder goede score is.

Energieklimaatmodule

Het project is opgezet als pilot. De vier woningen zijn de eerste in Nederland die de iCEM (integrated climate and energy module) ook wel energiemodule genoemd, geïnstalleerd hebben gekregen. De iCEM, van Factory Zero is speciaal ontworpen voor NOM-woningen en zorgt voor verwarming, warm water en ventilatie. Alles wordt real time gemonitord voor een optimale energieprestatie, slim onderhoud en de NOM-energiegarantie.

Vanaf de oplevering worden gegevens verzameld over de prestaties van de woningen en de ervaringen van de bewoners. Aan het einde van het jaar gaan Woonstichting Valburg en De Vree & Sliepen de meetgegevens en ervaringen evalueren. Als iedereen tevreden is, willen zij dit concept verder uitrollen over de grondgebonden woningen.

Energieprestatievergoeding

Om de investering te kunnen doen berekent Woonstichting Valburg een Energieprestatievergoeding (EPV) aan huurders door. Dit houdt in dat huurders een gedeelte van de energielasten rechtstreeks aan de woningcorporatie betalen.

Facts & Figures

 • Warmtepomp geïnstalleerd en luchtventilatiesysteem met warmteterugwinning waardoor de benodigde energie om het gebouw te verwarmen en te koelen enorm beperkt is.
 • Zonnepanelen op het dak.
 • Hardhouten raamkozijnen met drievoudig glas.
 • Hoogwaardig gevelisolatiesysteem.
 • Dubbele kierdichting.
 • All-electric.
 • Alle installaties zijn buiten de woning geplaats zodat er meer bergingsruimte is binnenshuis.
 • Zwevend toilet op badkamer en geen extra gastentoilet. Hiervoor in de plaats is er een extra brede badkamer, grotere inpandige bergruimte, bredere gang voor maximale bewegingsruimte voor rollator of rolstoel.

Bouwer & Corporatie

 • Woonstichting Valburg
 • Van Vree & Sliepen

Contact & Media

 • Woonstichting Valburg: Rob Swartjes https://www.wstvalburg.nl/
 • Van Vree & Sliepen: Wim van Vreeswijk vreeswijk@vreesliepen.nl
 • Factory Zero: Sjoerd Klijn Velderman info@factoryzero.nl

Bekijk hier de foto’s.

Bekijk ook De deal de Stroomversnelling

Meer informatie over de woningen is hier terug te vinden.

Prestatiecontract

Er is een prestatiecontract afgesloten voor 10 jaar.


Eén antwoord op “Levensloopbestendige NOM-woningen in Herveld”

 1. louis v hal schreef:

  Goedendag,

  Ik las dat u in Herveld project Grintpad NOM woningen wilt gaan bouwen. Goed initiatief!
  Ik ben benieuwd of deze woningen particulier in de verkoop komen of dat deze woningen alleen bestemd zijn voor St goed wonen Valburg?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *