Jaren ´70 rijtjeshuizen naar nul-op-de-meter

Nul op de Meter-woningen in Heerhugowaard

In Heerhugowaard renoveren BAM Woningbouw en woningcorporatie Woonwaard 55 rijtjeswoningen uit de jaren ’70 naar nul-op-de-meter met geld van de energierekening. In 10 dagen!

BAM Woningbouw en Woonwaard renoveerden om te beginnen zes ´70 woningen naar nul-op-de-meter in Heerhugowaard. Zij deden dit in het kader van de deal de Stroomversnelling (11.000 woningen renoveren tot een nul-op-de-energiemeter woning).

Van hoge energierekening naar nul-op-de-meter

Bewoners van de te renoveren huizen hadden een energierekening van maar liefst 2000,- euro per jaar. De woningen kunnen na de renovatie zeker weer 50 jaar mee. Een snelle berekening laat zien dat hier geld ligt om te investeren. Investeren met de energierekening, dit is precies waar de Stroomversnelling voor bedoeld is. Dit geld van de energierekening is door Woonwaard gebruikt voor de vernieuwbouw naar nul-op-de-meter.

Voor de bewoners betekent dit, dat ze voortaan de het bedrag van hun energiekosten aan de corporatie betalen in plaats van aan de energieleverancier. Ze krijgen als het ware een energiebundel, vergelijkbaar met een belbundel. Je koopt een pakket van een aantal kWh in bij je woningcorporatie, blijf je daar onder krijg je geld terug, ga je er overheen, betaal je extra.

Facts & Figures

 • Het betreft een all electric huis
 • De lucht-water warmtepomp en balansventilatie met WTW is in een energiemodule verenigd achter de woning
 • 28 PV panelen die gezamenlijk 6600 KW per jaar opwekken
 • A+++ witgoed
 • Prefab gevels en dak met de geïntegreerde PV-cellen
 • Kruipruimtes zijn voorzien van Drowa chips
 • Fundering is aan de buitenzijde geïsoleerd
 • Keuken: vervanging met Ikea keuken zodat bewoner gemakkelijk kan uitbreiden of (later) vervangen incl. Re-circulatiekap en inductiekookplaat
 • Badkamer: Tegelwerk is vervangen door glas zodat er minder stof is, de installatie sneller verloopt en het schoonmaakwerk gemakkelijker is.
 • Kunststof vloeren (ook in toilet) en nieuw sanitair

Bouwer & Corporatie

 • Bam
 • Woonwaard

Contact & Media

BAM Woningbouw: Loes Spierts: 030 659 89 44, l.spierts@bamwoningbouw.nl
Woonwaard: Marnette Vroegop: 072 527 6 527, mvroegop@woonwaard.nl
Wenink Holtkamp Architecten: ir. Jan-Peter Wenink, www.weninkholtkamp.nl

Bekijk hier de foto’s van Heerhugowaard.

Luister ook:

Luister het radiointerview met Leen van Dijke, voorzitter vereniging Stroomversnelling, en een enthousiaste bewoner in Heerhugowaard

Duur

De eerste zes woningen waren medio 2014 klaar. De woningcorporatie ging voor 100% bewoners participatie ipv 70% van de bewoners meekrijgen, wat gebruikelijk is bij een renovatieproces. Bewoners moesten zelf met het hele blok beslissen dat ze de renovatie wilden, voordat de renovatie van start ging. Het resultaat was dat bewoners elkaar gingen enthousiasmeren en zo gezamenlijk voor de renovatie kozen. Alle 55 woningen zijn gerenoveerd, een aantal staan nog op de planning.

55 woningen in Heerhugowaard zijn gerenoveerd naar Nul op de Meter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *