Eerste 56 nul-op-de-meterwoningen gerealiseerd in Nieuwegein

Kroon op Jutphaas in Nieuwegein naar NOM

Kroon op Jutphaas bestaat uit een appartementengebouw aan het water met verschillende koopwoningtypes (totaal 30 appartementen), vijf (half)vrijstaande woningen inclusief garage en 21 grondgebonden eengezinswoningen met een tuin. Het is het eerste nul-op-de-meterproject van Vink Bouw (zij waren zowel de ontwikkelaar als de (ondernemende) bouwer).  Studio 110 Architectuur is verantwoordelijk voor het ontwerp. Roland Borst, architect bij Studio 110 Architectuur: “Wij zijn als architectenbureau erg trots op het uiteindelijke resultaat. Het is een mooie bekroning van een traject waar door alle partijen veel energie in is gestopt!”

Het project wordt gerealiseerd op de voormalige locatie van het Ecolab-gebouw en  sluit aan op de bestaande woningen.

Eerste 56 NOM woningen gerealiseerd in Nieuwegein.

Locatie
Op het bedrijvenpark Rijnhuizen was sprake van grote leegstand. De gemeente wil het gebied daarom in de komende jaren transformeren tot een energieneutrale woningbouwlocatie. Kroon op Juthplaats trapt de transformatie af. Vanaf de sloop van de bestaande kantoorpanden naar een volledige woonwijk duur ongeveer 20 maanden. De wijk is volgens Vink Bouw het beste te omschrijven als een plek waar “wonen en genieten samenkomen.”

Kroon op Juthplaats is bedacht en ontwikkeld door een bouwteam samengesteld uit Studio 110, Van Rossum (Bouwbureau), LBP ( Advies – en Ingenieursbureau in Bouw, Ruimte en Milieu) en Vink Bouw. Het team heeft in samenspraak met de gemeente en omwonenden hun best gedaan om het beste plan voor deze locatie te ontwerpen.

Energieopslag
De woningen worden geleverd met een energiepakket; duurzame, collectieve, decentrale installaties waarmee warmte en/of koude geleverd wordt. Het energiepakket wordt gerealiseerd door energie-exploitant Eteck. Zij exploiteren de WKO (warmte- en koudeopslag) van de 26 grondgebonden woningen en de 30 appartementen.

Techniek
Nul-op-de-meter begint uiteraard met een perfecte isolatie van het dak, de muren en de ramen.  95% van de warmte die normaal gesproken naar buiten wordt geblazen, wordt gebruikt om de frisse buitenlucht op de warmen. En meer dan 50% van de warmte, die door het doucheputje verdwijnt, wordt gebruikt om het koude water op te warmen. De energie voor het huis wordt opgewekt met een warmtepomp.

Bewonerscommunicatie
Bewoners van de huidige woningen konden op verschillende kijkdagen zien hoe hun huis werd gebouwd. De bewoners zijn verder op de hoogte gehouden via nieuwsbrieven en een besloten Facebookgroep waar zij konden communiceren met elkaar. De eerste reacties zijn zeer positief. Verschillende kopers hebben bewust voor nul-op-de-meter gekozen en hebben daarom juist hier een woning gekocht.

Facts & Figures

 • Gevel
 • WTW-installatie
 • All electric
 • PV panelen op het dak (appartementen 300 stuks enwoningen 562 stuks)
 • Warmtepomp
 • Geïsoleerde voor- en achtergevel
 • Tripple glas

Bouwer & Corporatie

 • Architect Studio 110
 • Vink Bouw
 • Constructeur Van Rossum
 • Adviseur LPB

Media & contact

Bekijk hier de foto’s van Kroon op Jutphaas

Filmpje: https://youtu.be/MwlcxCJHgaY

 • Hanneke van der Hoorn T: 0172-748667
 • Roland Borst info@studio110.nl

Prestatiecontract

Contracten van bewoners lopen via Eteck.

Duur

Vink Bouw realiseert in eigen ontwikkeling het project Kroon op Jutphaas te Nieuwegein, wat bestaat uit 26 grondgebonden eengezinswoningen en 30 appartementen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *