Nul op de Meter en 80% energiereductie: learned lessons

Doelgroep:

Rapportage Concepten NOM 80% energiebesparing

Bouwers die kiezen voor energiezuinig en Nul op de Meter staan voor een aantal uitdagingen. Zowel op sociaal, economisch en technisch gebied is er werk aan de winkel. Er wordt al gepionierd en daar kunnen
we van leren. Daarom delen wij met plezier de lessen die we hebben getrokken uit het monitoren van een aantal energiezuinige renovatie- en nieuwbouwprojecten. In dit artikel: het monitoren van Nul op de Meter en 80% energiereductie-concepten.

Monitoring energiereductie: de belangrijkste lessen

Meten is weten. Wat zijn op basis van technische monitoring, interviews en enquêtes de opvallendste constateringen en lessen?

1: Nul op de Meter kán!

De eerste resultaten laten zien dat de beloofde Nul op de Meter ambities zijn waargemaakt én dat de bewoners tevreden zijn.

2: Oververhitting, een belangrijk maar soms ondergeschoven aandachtspunt

Bij de 80% energiereductieconcepten zijn in veel gevallen geen maatregelen genomen om oververhitting te voorkomen.

3: Kwaliteit bij oplevering bepalend voor energieprestaties

Luchtdichtheid, geluidsoverlast en tocht ten gevolge van het ventilatiesysteem, zijn kritische factoren voor het behalen van de beloofde energetische en comfortprestaties.

4: Warmtepompen en PV-panelen hebben een snelle prijsdaling doorgemaakt.

Gelijktijdig wordt er door diverse aanbieders gewerkt om door middel van prefabricage de isolatie goedkoper te kunnen aanbrengen. Dit is van belang omdat het hierdoor mogelijk wordt, ambitieuze energiebesparing sneller daadwerkelijk toe te passen.

Download het kennisdocument

In het document ‘Resultaten uit monitoring over: concepten Nul op de Meter en 80% besparing’ staan de volledige resultaten, tips en adviezen die zijn voortgekomen uit de monitoring van energiereductieconcepten.

Concepten NOM en 80% besparing

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *