Boek: Op weg naar Nul op de Meter, transitie in 8 stappen

Doelgroep:

Boek: op weg naar nul, transitie in acht stappen

In 2010 kreeg Jan Rotmans van het ministerie van VROM de opdracht om te onderzoeken hoe we de bestaande woningvoorraad energie-efficiënt zouden kunnen maken. ‘Energieneutrale woningen’ was daarop zijn antwoord. Nu staat het Nul op de Meterprogramma goed op de agenda en heeft praktisch iedereen het erover. We zitten middenin een transitiefase, en een verandering of transitie voltrekt zich bijna altijd via vaste patronen.

Over deze patronen gaat het boek ‘Op weg naar Nul: transitie in 8 stappen’ van José van der Loop en Petra Hofman, waarvoor Jan Rotmans het voorwoord schreef. In het boek leggen de auteurs uit hoe je omgaat met de complexe dynamiek in een innovatie- of transitieproces. Je leest er ook alles over het ontstaan van Nul op de Meter en de Stroomversnelling. Het boek bevat praktische handvatten en inzicht in de werkwijzen waarmee je werkt aan transitie.

Transitiefase: herken en overwin weerstand

Het herkennen en overwinnen van weerstanden is cruciaal bij een transitiefase. Jan Rotmans: “‘Het kan niet waar zijn’, is meestal de eerste weerstand. Na een eerste goed voorbeeld is vaak een veel gehoorde reactie: ‘Er zal wel een addertje onder het gras zitten.’ Telkens moet er stap voor
stap een nieuwe weerstand worden weggenomen en dat kost nu eenmaal tijd.

Eén van de voornaamste weerstanden is nu eenmaal de mentale weerstand. Er is vaak veel onbegrip. Hoe krijg je een huis zonder gas warm? Een andere belangrijke weerstand is het financiële aspect. Huurders denken al snel dat ze door woningcorporaties met een huurverhoging worden opgezadeld.”

Wet- en regelgeving Nul op de Meter

En ook weerstanden op het gebied van de wet- en regelgeving Nul op de Meter moeten stapsgewijs worden overwonnen. Je ziet ook wat er gebeurt als er wat kritische geluiden naar buiten komen. Een goed voorbeeld daarvan is het Nul op de Meterproject waar bewoners niet tevreden waren en de pers opzochten. Er ontstaan gelijk weer nieuwe weerstanden. Maar dit soort ervaringen horen er wel bij. Het vraagt geduld, vertrouwen en een uitgekiende strategie om daarmee om te gaan. Dat gaat in fases, de stepping stones in het boek geven hier invulling aan.

Bestel het boek

U kunt een hard copy bestellen door een mail te sturen aan opwegnaarnul@diep.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *