Alles over Nul op de Meter

Nul op de Meter Woning

Wat is een Nul op de Meter woning?

Nul op de meter (NOM) is een huis dat energieneutraal is. Het huis wekt evenveel (of meer) energie op dan dat het verbruikt. Door het treffen van een aantal maatregelen kun je een bestaande woning Nul op de Meter maken.

Definities binnen Nul op de Meter

Er zijn vele definities die worden gebruikt om het Nul op de Meter concept te duidden. Hier tref je een lijst aan met definities die gebruikt worden in kennispapers over Nul op de Meter.

Welke maatregelen kun je nemen om een Nul op de Meter woning te krijgen?

De maatregelen die je kunt nemen om een Nul op de Meter woning te creëren is door middel van een upgrade van de woning met onder meer;

  • gevelaanpak;
  • slimme installaties;
  • eigen energieopwekking.

Wat kost een Nul op de Meter woning?

Een NOM woning wordt gemaakt met het uitgangspunt dat je het geld gebruikt van de oude energierekening. Hierdoor blijven de woonlasten voor de bewoners gelijk, een beter huis voor hetzelfde geld dus.

Dit uitgangspunt levert nog best wat vragen op. Want wie garandeert dat het huis inderdaad Nul op de Meter is? Mag je, als corporatie, het geld van de energierekening innen van de huurders? En hoe krijg huurders überhaupt zo ver dat zij instemmen met een ingrijpende renovatie? Zijn er wel betaalbare Nul op de Meter concepten? Hoe kan een particulier het financieren? Tegen welke regelgeving loop je aan?

Gelukkig zijn er op veel vragen inmiddels ook antwoorden. Dankzij de inzet van pioniers in de huur- en koopwoningenmarkt, met steun vanuit het innovatieprogramma Energiesprong, zijn er praktische innovatieve oplossingen ontwikkeld. Zo zijn er nu integrale bouwoplossingen voor Nul op de Meter, er zijn nieuwe contractvormen ontwikkeld en op het gebied van regelgeving en financiering is meer ruimte gecreëerd voor woningeigenaren. Het begrip Nul op de Meter is geland; het is inmiddels voor veel woningeigenaren vanzelfsprekend dat dit de toekomst heeft.

Maar we zijn er nog niet. Binnen de Stroomversnelling wordt samen met pionierende partijen verder gewerkt aan alle randvoorwaarden om Nul op de Meter (ver)bouw nog beter en gemakkelijker te maken.

Zo vereenvoudigen en versnellen we (vergunnings-) procedures, maken we een passend financieringsaanbod en werken innoverende bouwpartijen aan een nog beter en mooier aanbod.

Eén antwoord op “Alles over Nul op de Meter”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *